Uncategorized

Zupa warzywna z mrożonki – to prostsze niż myślisz!

Zdaniem wielu Polaków prawdziwy obiad musi się składać z zupy i drugiego dania. Jednak tradycyjne gotowanie dwudaniowego posiłku zabiera mnóstwo czasu, który można przeznaczyć na wiele ciekawszych aktywności. Na szczęście z pomocą przychodzą mrożonki, które pozwalają stworzyć pyszną zupę w zaledwie parę chwil. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować pyszną zupę warzywną z mrożonki, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Jak przygotować zupę z warzyw mrożonych?

Wielu osobom zupa warzywna z mrożonki kojarzy się z jałową wodą z warzywami. Jednak wiedząc jak właściwie ją przygotować, można uzyskać naprawdę wyjątkowy smak i aromat.

Jak w przypadku każdej zupy, również w przypadku tej z mrożonki podstawą smaku jest wywar. Możesz go przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych kostek bulionowych. Pamiętaj przy tym, by decydując się na gotowe kostki korzystać tylko z tych najwyższej jakości. Sztuczny smak popularnych bulionów instant zepsuje cały smak zupy.

Samo przygotowanie zupy warzywnej z mrożonki jest niezwykle proste. Wystarczy, że w garnku zagotujesz 1,5 litra bulionu. Następnie wrzuć gotową mieszankę warzywną i gotuj na najmniejszym ogniu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Całość dopraw według uznania solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. W zależności od preferencji możesz do gotowej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W ten sposób Twoja zupa będzie bardziej treściwa.

Jak podawać zupę warzywną?

Sposób podania jest uzależniony wyłącznie od Twoich preferencji. Możesz zblendować składniki, tworząc aksamitną zupę krem – ten wariant sprawdzi się szczególnie w przypadku zup jednoskładnikowych, jak np. z dyni, kalafiora czy zielonego groszku. Zupy krem możesz podawać z łyżką śmietany na wierzchu i przyozdobione świeżymi ziołami. Jeśli zdecydowałeś się na zupę wielowarzywną, możesz podawać ją samodzielnie, w formie klarownego wywaru lub ze śmietaną i kromką chleba. Niezależnie od sposobu podania, na jaki się zdecydujesz, Twoja zupa warzywna z mrożonki z pewnością zasmakuje każdemu, kto tylko jej spróbuje.

Jaka mrożonka do zupy?

Wybór mrożonki jest kwestią bardzo indywidualną. Możesz przebierać wśród gotowych mieszanek na zupy lub skomponować swoją własną ulubioną zupę dobierając warzywa mrożone pojedynczo. Jednak niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na mix warzyw, czy warzywa pojedyncze, zawsze sprawdzaj, czy w składzie nie znajduje się nic ponad warzywa. Zrezygnuj z mieszanek zawierających sól czy mieszanki przypraw. W ten sposób będziesz mógł doprawić swoją zupę zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi.

Zupa warzywna z mrożonki to doskonała propozycja na ciepły posiłek. Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Warto ją serwować szczególnie zimą, kiedy dostępność świeżych warzyw jest mocno ograniczona. Warzywa mrożone posiadają tylko nieznacznie mniej witamin i minerałów, a przy tym gwarantują nam dostęp do bogatej gamy smaków. Co więcej, najwyższej jakości mieszanki warzyw mrożonych wyróżniają się naprawdę dobrym składem, dzięki czemu mogą być z powodzeniem podawane również najmłodszym dzieciom.