Biznes

Pakowarki z systemem obkurczającym – ręczne, półautomatyczne i automatyczne

Maszyny pakujące w folie termokurczliwą różnią się od siebie wydajnością. Największą posiadają pakowarki automatyczne. Jednak bez względu na moc produkcyjną maszyny pozwalają one na zapakowanie szerokiej gamy produktów – od żywności po artykuły przemysłowe.

Pakowarki ręczne

Na rynku znajduje się szeroka gama maszyn pakujących w folię termokurczliwą. Różnią się one między innymi wydajnością. Niewielkie przedsiębiorstwa działające na rynku lokalnym nie wymagają rozbudowanych pakowarek automatycznych. W ich przypadku wystarczające są pakowarki ręczne. Do tego rodzaju maszyn należy między innymi manualna pakowarka kątowa, w przypadku której zgrzewanie i obkurczanie następuje w jednym cyklu. Jest ona znacznie mniejsza od urządzeń działających automatycznie, używanych w dużych przedsiębiorstwach, przez co zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Mimo ręcznej obsługi, tego typu pakowarki zapewniają szczelność i trwałość zamknięcia. Pakując za pomocą maszyn obsługiwanych ręcznie nie trzeba obawiać się oparzenia. Chroni przed tym regulacja i automatyczna kontrola temperatury zgrzewania.

Nieskomplikowana konstrukcja tego urządzenia sprawia, że obsługa manualnej pakowarki kątowej jest dziecinnie prosta. Za jej pomocą można pakować niemal wszystko. Sprawdza się przy pakowaniu żywności – mięsa, przetworów rybnych, wyrobów garmażeryjnych, dań gotowych, półproduktów obiadowych, sałatek warzywnych, owoców morza, oliwek. Manualna pakowarka kątowa wykorzystywana jest też przez producentów kołków, nakrętek, podkładek, drobnych elementów z tworzyw i metalu, podzespołów elektronicznych.

Pakowarki półautomatyczne i automatyczne

Pakowarki półautomatyczne i automatyczne mogą pochwalić się wyższą wydajnością, niż pakowarki ręczne, przez co z reguły trafiają do miejsc wymagających od posiadanego parku maszynowego wysokiej efektywności. Na początek warto wyjaśnić, czym różnią się od siebie oba rodzaje urządzeń pakujących. Otóż, w maszynach półautomatycznych operator ręcznie formuje opakowania w pakiety, po czym wyzwala cykl pracy maszyny. Tymczasem automatyczne linie pakujące pozwalają na formowanie opakowań jednostkowych w pakiety owinięte folią termokurczliwą. Pojedyncze opakowania trafiające do maszyny układane są w zadanej ilości rzędów, następnie dochodzi do owinięcia ich folią termokurczliwą, która w tunelu grzewczym ulega obkurczeniu. Tak przygotowane pakiety można układać na paletach. Automatyczne linie pakujące mogą foliować opakowania ułożone na tackach.

Pakowarki poziome czy pionowe?

Cieszące się dziś dużą popularnością automatyczne maszyny pakujące dzielimy na maszyny poziome i pionowe. Pierwsze z wymienionych sprawdzają się zarówno przy pakowaniu produktów sypkich, jak i płynnych. Jednym z ważniejszych elementów maszyn poziomych jest taśma do przesuwania produktów. Poziome urządzenia pakujące dają możliwość stworzenia torebek stojących, płaskich, zaopatrzonych w zamknięcia typu zipper. Pakują one pojedyncze produkty i całe zestawy towarów. W tego typu urządzenia zaopatrują się przedsiębiorcy funkcjonujący w branży chemicznej i spożywczej.

Znajdujące się na rynku maszyny poziome są proste w obsłudze dzięki zastosowanym w nich rozwiązaniom technologicznym. Za ich sprawą możliwe jest szybkie ustawienie parametrów pracy urządzenia, kontrolowanie pracy maszyny, zdiagnozowanie problemu technicznego zanim będzie za późno. Pod tym względem maszyny poziome niczym nie różnią od maszyn pionowych, które pakują w torby z folii zorientowanej pionowo. Służą one do pakowania towarów pylistych i kawałkowych. Wykorzystują je przedsiębiorstwa produkujące mrożonki, kawę, proszki, płatki owsiane, produkty płynne.

Folia termokurczliwa

W procesie pakowania pierwsze skrzypce gra maszyna. Jednak czym byłoby skuteczne pakowanie bez odpowiedniego materiału opakowaniowego. Folia termokurczliwa wykorzystywana przez pakowarki to wyjątkowy rodzaj folii, która pod wpływem działania temperatury traci swoją objętość i kurczy się. Dostępne folie różnią się termokurczliwością. Najbardziej termokurczliwe (40-50%) przeznaczone są do pakowania produktów spożywczych. Mimo, wpływu wysokiej temperatury właściwości wizualne i wytrzymałość tego materiału pozostaje bez zmian. Doskonale prezentuje on to co kryje opakowanie.

Źródło: http://roma-folie.pl

Related posts

5 sprawdzonych sposobów na budowanie relacji z klientami

Taśma z nadrukiem — potencjał marketingowy

Transport multimodalny – wyzwania XXI wieku