Life Style

Drinki bezalkoholowe – dlaczego są coraz popularniejsze?

Do niedawna jedynymi bezalkoholowymi napojami w barach, pubach oraz klubach były tradycyjne soki, popularne napoje gazowane oraz ewentualnie domowej roboty, naturalne lemoniady. Na szczęście dla kierowców oraz abstynentów na rynek weszły drinki bezalkoholowe, czyli tak zwane moktajle. Podbiły one serca imprezowiczów, że w Irlandii otwarto bar serwujący jedynie drinki bezalkoholowe. Sztuka barmańska jakość moktajli przyrównała do jakości drinków alkoholowych, a różnica w smaku jest naprawdę niewielka.

Popyt

Warto zacząć od tego, że coraz więcej osób kieruje się zasadą „bez alkoholu również można się dobrze bawić”. Wiele osób rezygnuje z alkoholu ze względu na etykę, zdrowie oraz dietę. Wegetarianie oraz weganie również coraz częściej stają się abstynentami, ponieważ do produkcji pewnych alkoholi niezbędna jest żelatyna. Statystycznie 20% pełnoletnich osób w ogóle nie pije alkoholu. Dzisiaj gość barowy patrzy nie tyle na moc napoju, ile na jakość i smak napoju, klimat lokalu, towarzystwo, muzykę. Coraz więcej osób przy barze prosi o moktajle, więc warto, aby właściciel lokalu zainwestował w dobrego barmana, ponieważ w przypadku jakościowych drinków bezalkoholowych kurs barmański I stopnia może nie wystarczyć.

Czemu drink alkoholowy nie jest tak łatwy do zrobienia?

Zamawiając tani drink bezalkoholowy w barze, klubie lub pubie trzeba liczyć się z tym, że będzie za słodki, często zwyczajnie mdły i bez smaku. Wysokiej klasy moktaje nie są wyłącznie koktajlami pozbawionymi alkoholu. Drinki alkoholowe zyskały uznanie klubowiczów ze względu na lekkie uczucie pieczenia i wyjątkowy słodko-kwaśno-gorzki smak, który daje alkohol, więc przygotowując moktajle konieczne jest dodanie odpowiedniego zamiennika. Najczęściej są to mięta, bazylia, goździki, ostre papryczki, imbir, różnego rodzaju marynaty, napój gazowany, miód, konfitura, egzotyczne owoce oraz esencja herbaciana. Warto również wspomnieć, że bardzo ważne jest nieprzesadzanie ze słodkim syropem. Dodanie go w zbyt dużej ilości może skutkować uczuciem zlepionego języka i osadu cukrowego na zębach.

Korzyści wynikające z picia napojów bezalkoholowych

Jak powszechnie wiadomo, alkohol w zbyt dużej ilości wpływa negatywnie na organizm oraz zachowanie człowieka, dlatego moktajle są dobrą alternatywą. Drinki bezalkoholowe wysokiej jakości zawierają soki z owoców, które, gdy są schłodzone, mają działanie energetyzujące oraz pobudzające. Ponadto moktajle są korzystniejsze dla naszej sylwetki. Soki owocowe lub esencja z herbaty są mniej kaloryczne niż alkohol.

Najpopularniejsze drinki alkoholowe

Klasyczne koktajle, nieistotne czy w wersji z alkoholem czy bez, sprzedają się najlepiej. Najpopularniejsze są Mojito o słodko-kwaśno-miętowym, orzeźwiającym smaku, kokosowo-ananasowa, słodka Pinacolada, znany z serialu „Seks w wielkim mieście” Cosmopolitan, słodka, truskawkowa Margarita oraz Cuba Libre o smaku coli z rumem.

Reasumując, drinki bezalkoholowe w dzisiejszych czasach powinny znaleźć się w karcie każdego dobrze prosperującego lokalu. Jakościowy moktajl swoim smakiem może z powodzeniem dorównać alkoholowym odpowiednikom. Trzeba tylko wiedzieć, jak poprawnie go przyrządzić, a tajniki takiej wiedzy można poznać w czasie kursu barmańskiego.

Related posts

W czym na wielkie wyjście – elegancja i szyk

Różowe złoto – kilka ciekawostek

Sernik idealny: poznaj jego sekret